В рамките на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, министър

...
В рамките на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, министър
Коментари Харесай

Трети ден от работната визита на българската делегация в Ню Йорк

В рамките на 77-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, министър Николай Милков и съпътстващата го делегация организираха среща с генералния секретар на Централноевропейската самодейност Роберто Антонионе.

Разговорът се състоя в подтекста на идната на 22 септември в Ню Йорк неформална среща на външните министри на държавите-членки на ЦЕИ, в границите на Българското председателство на Инициативата. 

По време на срещата бяха разисквани целите и съпътващите събития по линия на Българското председателство на ЦЕИ. Първият ни посланик изрече признателност към Роберто Антонионе за поддръжката, предоставяна от изпълнителния секретариат на екипа на Българското председателство за реализиране на планувания календар.  

На третия ден от работната си аудиенция в Ню Йорк министър Николай Милков организира двустранни срещи със своите сътрудници от Румъния и Андора.

Сред акцентите в диалога с министъра на външните работи на Румъния Богдан Ауреску бяха ескалацията на военния спор в Украйна и последствията от него за сигурността и стабилността в Европа. Двамата министри се сплотиха към позицията, че интернационалната общественост следва да остане единна в отговора си към Руската федерация и че  последните дейности на съветското управление би трябвало да получат безапелационен и явен отговор от страна на Европейски Съюз. Двете страни ще продължат координираните си дейности по водещите за тях общи външнополитически цели – присъединение към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо съдействие и развиване. Изразено бе удовлетворение от отличното двустранно съдействие и подготвеност за неговото задълбочаване. 

По време на срещата с външния министър на Андора Мария Убак Фонт бе доказано желанието на двете страни за задълбочаване на политическия разговор и търговско-икономическото съдействие. Заявена бе подкрепа за напъните на Андора за по-тясно съдействие и доближаване с Европейски Съюз. 

На 21 септември правителствената ни делегация взе присъединяване в 12-тата министерска среща на Групата на приятелите на медиацията на тема „ Избягване на филантропичните рецесии посредством медиация “. Членовете на Инициативата, в това число България, се сплотиха към разбирането, че медиацията може и играе основна роля за попречване и разрешаване на спорове, само че и за обезпечаване на филантропична помощ за нуждаещите се. Мнозинството изказали се заклеймиха съветската военна експанзия в Украйна и показаха безпокойствие от вероятното ескалиране на воeнните дейности след оповестената от президента Путин готовност в Русия и декларираното желание за осъществяване на „ референдуми “ в окупирани от Русия украински територии. 

Като безупречен длъжник Българската делегация взе участие в събитие на тематика „ Ангажимент към предвидими заплащания “. Инициативата е стартирана в подтекста на сериозните финансови усложнения, пред които е изправена Организация на обединените нации поради забавянията на голяма част от страните членки при внасянето на задълженията им към бюджета на организацията.   България поддържа и интензивно промотира самодейността и взе участие ефективно в съответното събитие, проведено от Дания.

Денят приключи с ексклузивен Съвет „ Външни работи “ по отношение на новите закани на Русия към Украйна и международния мир.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР